Musea & Molens

 1. Klompen- en Zompenmuseum Enter

  Klompen- en Zompenmuseum Enter

  Adres
  Hogebrink 4, 7468CB Enter

  Een van de weinig overgebleven ambachten in Nederland is het maken van klompen. In het Klompen museum kan je zien hoe klompen met de hand en met oude machines gemaakt worden (in laag seizoen op video presentatie). Ook kan je op afspraak een rondleiding met gids en demonstratie krijgen.

 2. Internationaal Brandweermuseum

  Internationaal Brandweermuseum

  Adres
  Kasteellaan 1B, 7461PV Rijssen

  Het Internationaal Brandweermuseum Rijssen is opgericht in 1996. In het museum vind je artikelen die in de afgelopen jaren door Brandweerkorpsen over heel de wereld zijn gebruikt.

 3. Pelmolen Ter Horst

  Pelmolen Ter Horst

  Adres
  Pelmolenpad 9a, 7461PT Rijssen

  Aan de rand van Rijssen bij de Regge ligt een achtkante stellingmolen op schuur: de Pelmolen Ter Horst. De molen vormt met zowel zijn sierlijke als stoere uitstraling sinds 1752 een markant punt in het landschap van Rijssen.

 4. Rijssens Leemspoor museum

  Rijssens Leemspoor museum

  Adres
  Markeloseweg 78b, 7461 EE Rijssen

  In Rijssen, aan de voet van de Rijsserberg, ligt een traject van een smalspoor waar zo'n 100 jaar geleden de steenfabrieken hun grondstof op vervoerden. Je kan dit spoor bezichtigen en er een ritje op maken met diverse soorten smalspoormaterieel.

 5. Rijssens Museum | Havezate De Oosterhof

  Rijssens Museum | Havezate De Oosterhof

  Adres
  Kasteellaan 1, 7461PV Rijssen

  Het Rijssens Museum is een karakteristiek Twents stadsmuseum gevestigd in havezate ‘De Oosterhof’, gelegen op het gelijknamige landgoed in Rijssen. De eeuwenoude havezate en het monumentale landgoed zijn op zich al een bezoek aan het museum waard.

 6. Wagenmakerij Langenhof

  Wagenmakerij Langenhof

  Adres
  Rijssensestraat 128, 7642NM Wierden

  Aan de rand van buurtschap De Huurne ligt de voor ons land uniek bewaard gebleven Wagenmakerij Langenhof. Vanaf 1917 maakte Jan Langenhof eerst samen met zijn werknemers en later ook met zijn zoon Freek vele boerenwagens, kiepkarren, kruiwagens, ploegen enz.

 7. Oudheidkamer

  Oudheidkamer "Buisjan"

  Adres
  Hogebrink 4, 7468CB Enter

  Dit oude boerderijtje is omgetoverd tot een leuk klein museum met o.a. een snoep- en kruidenierswinkeltje.

 8. Galerie Groot 'n Jans

  Galerie Groot 'n Jans

  Adres
  Appelhofdwarsstraat 2, 7641 BX Wierden

  Galerie Groot 'n Jans werkt nauw samen met de Historische Kring Wederden. Iedere woensdag- en donderdagmiddag tussen 13:30-16:00 uur kunt u Ingrid Groeneveld aan het werk zien.

 9. Zompen museum

  Zompen museum

  Adres
  Hogebrink 4, 7468CB Enter

  In Enter waren rond 1800 zo’n 120 schippers woonachtig. De platbodemschepen, ook wel Zompen genoemd, voeren over de Regge. Er werd onder andere hout, klompen, textiel en stenen vervoerd. In het Zompenmuseum komt u meer te weten over deze interessante periode.