Expositie 'Het Verzet Kraakt'

In het Rijssens Museum

locatie
Rijssens Museum | Havezate De Oosterhof, Rijssen

Van mei tot en met augustus 2017 kunt u bij zes Twentse musea terecht voor de verhalen achter de grootste bankroof aller tijden. In ieder museum hoort, leest, ziet en voelt u de verhalen van de mensen achter die bijzondere verzetsdaad.

Bij de musea staan de mensen centraal die een bijdrage hebben gepleegd aan de bankoverval op de Nederlandsche Bank in Almelo in november 1944. Ga op zoek naar die verhalen en de antwoorden op uw vragen. 

Rijssens Museum
In enkele vitrines in de hal van de havezate in Rijssen zijn opmerkelijke voorwerpen met betrekking tot 'Het Verzet Kraakt' te bezichtigen.

Bij de deelnemende musea en toeristen informatie kan u een gratis boekje krijgen met een fietstocht langs de verschillende historische plekken en tentoonstellingen rondom de grootste bankroof. De route is opgesplitst in twee fietslussen. De oostelijke route van 53 km gaat door Wierden, Almelo, Vriezenveen en Daarle. De westelijke route van 60 km gaat door Wierden, Daarle, Nijverdal en Rijssen. De route is ook in één keer te fietsen.

Passe-partout
Op de route komt u langs zes musea met speciale exposities over de voorstelling 'Het verzet kraakt'. Als u een bezoek aan de (zes) tentoonstellingen over de grootste bankroof aller tijden wilt brengen, kan u ook een passe-partout aanschaffen. Deze passe-partoutkost 5 euro en is te koop bij de Tourist Info's en musea in de zes gemeenten.

Verkoop locaties
De gratis fietsroute is onder andere te krijgen bij onderstaande Tourist Info’s / VVV’s. Ook kan u hier terecht voor een passe-partout. passe-partoutEn natuurlijk kan u onderweg terecht bij een ‘onderduikadres’ voor een lekker hapje of drankje. 
Almelo
Nijverdal
Harbrinkhoek
Rijssen
Vriezenveen
Wierden 

Theatervoorstelling 'Het Verzet Kraakt'
Van 29 augustus t/m 23 september 2017 kan u het theaterspektakel ‘Het Verzet Kraakt’ ervaren. In totaal heeft u 20 keer de gelegenheid het spektakel bij te wonen.
Vanaf 17.00 uur wordt u op het eigen station (terrein naast het NS station Almelo) ontvangen. Hier staat de trein 'De Blauwe Engel' uit het spoorwegmuseum. U waant zich op een station uit 1944. Van daaruit gaat u met z'n aan lange tafels eten en drinken (drie gangen) in een grote voormalige textielfabriek van Ten Cate op het Indiëterrein in Almelo. Op dit terrein hoort, ziet en beleeft u het grootse theaterspektakel. Rond 21.30 uur is de voorstelling afgelopen en kunt u gezellig napraten en -borrelen.